+36 70 953-2833 info@ikonaudit.hu

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/B. § alapján élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak 2012-től élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük.
A felügyeleti díj alá tartozó tevékenységnek minősül:

 • élelmiszer-termelési, tenyésztési, vagy kísérleti célból tartott állatok forgalmazása;
 • élelmiszer-, vagy takarmány-termelési célból termesztett növény, vetőmag, növényi termék, illetve a szaporító és ültetési anyag forgalmazása;
 • élelmiszer előállítás vagy forgalmazás, beleértve a vendéglátást és közétkeztetést;
 • takarmány előállítás vagy forgalmazás;
 • állatgyógyászati készítmény és állatgyógyászati termék előállítása vagy forgalmazása;
 • növényvédő-szer, termésnövelő anyag vagy EK műtrágya előállítása vagy forgalmazása;
 • állati eredetű melléktermék kezelése, felhasználása, további feldolgozása, szállítása vagy az ezekből származó termék forgalomba hozatala;
 • élő állat szállítást végző vállalkozás, továbbá élőállat-szállító járművek mosását és fertőtlenítését végző hely, az idegen állományból származó állatok fogadására kiválasztott elkülönítő (karantén), állatrakodó, gyűjtőállomás, kereskedői telep, etető-itató állomás, pihentető állomás, állatvásár üzemeltetése;
 • szaporítóanyag előállítása vagy tárolása;
 • növény-egészségügyi, állat-egészségügyi, élelmiszer- vagy takarmányvizsgáló laboratórium üzemeltetése;
 • állatok jelölésére szolgáló eszköz forgalmazása.

A díj mértéke jellemzően a díjköteles tevékenység(ek)ből származó előző évi nettó árbevételcégek esetén, illetve a díjköteles tevékenység(ek)ből származó előző évi jövedelem 0,1%-a (adóköteles jövedelem+ vállalkozói kivét) – magánszemélyek (egyéni vállalkozó, kistermelő, őstermelő) esetén.. A díjalapból levonható a jövedéki adó, illetve a népegészségügyi termékadó összege, azonban kizárólag annál a gazdálkodónál, amely azokat befizette.

A felügyeleti díj bevallásához regisztrálni kell a NÉBIH honlapján. Egy adóalanyhoz egyidőben egy személy kaphat meghatalmazást a rendszer használatához. A díjat évente két részletben kell megfizetni a bevallott adatok alapján, amely bevallást május 31-ig kell benyújtani a NÉBIH rendszerén keresztül.

Az élelmiszerlánc minden „köztes” (a gyártó és a végső felhasználó közötti) tagjára vonatkozóan fennáll a felügyeleti díj bevallás készítési és fizetési kötelezettség. Kivételt jelentenek ez alól azok az őstermelők, akiknek az éves árbevétele a 8 millió forintot nem haladja meg (mezőgazdasági kistermelők).

A felügyeleti díj hatálya alá tartoznak többek között az engedélyezett vagy regisztrált élelmiszer-vállalkozások, ezek közé tartozik a vendéglátás, ezen belül a szállodai vendéglátás. Szállodai vendéglátás esetén a szálláshely szolgáltatás, melynek része a kötelező reggeliztetés, nem tartozik a felügyeleti díj hatálya alá, azonban a szobai minibárból történő italértékesítés és az éttermi vendéglátás díjköteles.

Abban az esetben, ha a kereskedelmi szálláshelyen rendezvényt tartanak, amelyen külső alvállalkozó a végzi a vendéglátó tevékenységet, szálláshely üzemeltetője a helységeket biztosítja, a vendéglátó tevékenységet végző vállalkozó tevékenysége díjköteles.

De akkor kinek is kell a díjat fizetnie? https://www.nebih.gov.hu/

 

 

Share This