+36 70 953-2833 info@ikonaudit.hu

2015. január 1-jétől elindult az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER)

A cél a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése. Az EKÁER-rel nyomon követhetővé válik az áruk tényleges útja, hiszen a szállítással kapcsolatos adatokat (áru megnevezése, mennyisége, címzett, feladó adatai, szállító jármű rendszáma stb.) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt kell rögzíteni.

I. Bejelentkezési kötelezettség

  • Bejelentés az EKÁER internetes felületén lehetséges!
  • Az adózó vagy képviseletére jogosultja számára az EKÁER felületre történő belépéshez regisztráció szükséges. (Ügyfélkapu)

II. Az új bejelentési kötelezettséggel érintett tevékenységi körök

  • az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzés vagy egyéb célú behozatal,
  • Magyarország területéről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítés vagy egyéb célú kivitel,
  • belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítést.
Fuvarozott termék Szállító gépjármű típusa
Útdíjköteles Nem útdíjköteles
Kockázatos élelmiszer 200 kg-ot vagy 250 eFt-ot meghalad 200 kg-ot vagy 250 eFt-ot meghalad
Egyéb kockázatos termék 500 kg-ot vagy 1 millió Ft-ot meghalad 500 kg-ot vagy 1 millió Ft-ot meghalad
Nem kockázatos termék 2500 kg-ot vagy 2 millió Ft-ot meghalad

III. Mentesség

A mentességi szabályok köre három csoportra osztható.

– Az útdíjköteles gépjárművel végzett ún. gyűjtőfuvarokat (több címzett részére kisebb mennyiségű termékeket egy gépjárművön szállító fuvarok) mentesítő szabály alapján nem terheli bejelentési kötelezettség:

a) az adózót, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek tömege a 2500 kg-ot vagy az adó nélküli értéke a 2 millió forintot nem haladja meg, valamint

b) az adózót, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó kockázatos élelmiszer tömege a 200 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke a 250 000 forintot nem haladja meg, illetve egyéb kockázatos termékek esetében, tömege az 500 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot nem haladja meg.

– Nem kell bejelenteni a kizárólag a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény szerinti alkoholterméket, sört, bort, pezsgőt, köztes alkoholterméket, dohánygyártmányt, szárított dohányt, ellenőrzött ásványolajterméket, bioetanolt, biodízelt, E-85-öt vagy ezek közül többet szállító gépjárművel végzett közúti fuvarozással járó tevékenységet.
– Az egyes nemzetbiztonsági, közegészségügyi, katasztrófavédelmi feladatokat ellátó gépjárművekkel történő közúti fuvarozási tevékenységet szintén nem kell bejelenteni, úgy mint a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, továbbá a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény szerinti rendvédelmi szerv és az Országgyűlési Őrség gépjárművével, illetve a segélyszállítmányt szállító gépjárművel végzett szállítást.

FELIR

A NÉBIH FELIR kereső alkalmazásának oldalán (http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/felir-kereso ) ellenőrizhető, hogy

– a forgalmazott termék a vámtarifaszám alapján FELIR köteles-e,
– egy adott vállalkozása a TEÁOR száma alapján FELIR regisztráció kötelezett-e, valamint,
– az adott vállalkozás rendelkezik-e FELIR azonosítóval.

Share This